Της Ιωαννας Mανδρου
Στον δύσκολο δρόμο της δικαστικής διεκδίκησης, δίχως να ξέρουν πού θα τους βγάλει, έχουν ήδη εισέλθει χιλιάδες νέοι, οι οποίοι εργάστηκαν με συμβάσεις μαθητείας για κάποια χρόνια στο Δημόσιο -τα γνωστά Stage- και αναζητούν τώρα μια λύση για το μέλλον τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη μονιμοποίησή τους. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, ευελπιστώντας να ανοίξουν κάποιο παραθυράκι για την παραμονή τους στο Δημόσιο, μια και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και εκείνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν αμετάκλητα κλείσει τον δρόμο της επιστροφής τους.
Κι ενώ το τοπίο μοιάζει με τούνελ δίχως φως, το Πρωτοδικείο της Αθήνας ήρθε να αναθερμάνει ελπίδες και προσδοκίες για χιλιάδες, που έχουν απευθυνθεί ήδη στη δικαιοσύνη προσπαθώντας να πείσουν ότι πρέπει να μείνουν γιατί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με μια προσωρινή διαταγή που εξέδωσε δίδει τη δυνατότητα σε υπάλληλο -με σύμβαση μαθητείας- που εργάστηκε για χρόνια σε υποκατάστημα του ΙΚΑ να επανέλθει προσωρινά στη δουλειά της από την οποία είχε απομακρυνθεί πριν από κάποιους μήνες. Η «απόφαση» -στην ουσία πρόκειται για προσωρινό μέτρο- που εκδόθηκε, δεν έχει (κι αυτό είναι σημαντικό) μόνιμο χαρακτήρα, καθώς επιβάλει την απασχόληση της πρώην υπαλλήλου μέχρις ότου η δικαιοσύνη αποφασίσει τι θα γίνει. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει καλύτερα όταν θα δικαστούν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που ήδη έχουν προσδιοριστεί για αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου.
Ολα ξεκίνησαν όταν μια μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, πτυχιούχος που εργάστηκε με σύμβαση μαθητείας στο ΙΚΑ Περιστερίου προσέφυγε πριν από λίγες ημέρες στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως ενώ εργαζόταν με καθεστώς stage στην πραγματικότητα παρείχε εργασία μονίμου υπαλλήλου, γεγονός που ενθέρμως υποστήριξε και ο προϊστάμενός της. Με αυτά τα επιχειρήματα ζήτησε να επιστρέψει, να μονιμοποιηθεί και να πληρώνεται από το ΙΚΑ. Σε αυτά τα αιτήματα το Πρωτοδικείο με τη διαταγή που εξέδωσε απάντησε θετικά -να επιστρέψει και να πληρώνεται- μέχρι νεωτέρας. Μέχρι δηλαδή να αποφασίσει επί της ουσίας το δικαστήριο που θα γίνει σε λίγες ημέρες.
Το επόμενο βήμα
Κι ενώ με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο βήμα από τη δικαιοσύνη για χιλιάδες συμβασιούχους των stages, χρήσιμο είναι να δούμε τι δυνατότητες δίδουν ώς σήμερα τα δικαστήρια. Ο Αρειος Πάγος με δύο αποφάσεις της Ολομέλειάς του το 2007 -με αριθμούς 19 και 20- έχει οριστικά και αμετάκλητα κλείσει το παράθυρο παραμονής στο Δημόσιο για τους συμβασιούχους και με συμβάσεις stage ακόμα κι αν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ίδιο αρνητική είναι και η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου που με απόφασή του (αριθμός 378-2007) έχει κλείσει διά παντός σε stagiaires να διεκδικήσουν μια θέση στο Δημόσιο. Εχει αφήσει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο, να ζητήσουν αποζημίωση όσοι πείσουν πως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αγωγές με τέτοιο περιεχόμενο έχουν ήδη κατατεθεί και αναμένονται οι απαντήσεις της δικαιοσύνης. Ετσι κι αλλιώς οι συμβάσεις μαθητείας, τα λεγόμενα stage, είναι παλιά ιστορία που θα κρατήσει ακόμα για καιρό...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/04/2010_396347
------------------------------------------------------------------------------------------------
«Γόρδιος δεσμός» παραμένει το θέμα των χιλιάδων νέων που εργάστηκαν στο Δημόσιο με καθεστώς stage. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Αρειος Πάγος όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν κλείσει, με αμετάκλητες αποφάσεις τους, τον δρόμο της επιστροφής τους στο Δημόσιο, εκατοντάδες πρώην stagiers έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ευελπιστώντας ότι μπορεί να ανοίξει κάποιο «παράθυρο» για τη δικαίωσή τους. Μάλιστα, το αμέσως προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που ήλθε να αναπτερώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες για τους συμβασιούχους των stage. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο δίδει τη δυνατότητα σε υπάλληλο -με σύμβαση μαθητείας- που εργάστηκε για χρόνια σε υποκατάστημα του ΙΚΑ να επανέλθει προσωρινά στη δουλειά της από την οποία είχε απομακρυνθεί, όπως όλοι όσοι είχαν συμβάσεις stage μέχρι πριν από κάποιους μήνες. Πάντως, η απόφαση δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Επίσης, στις θέσεις τους επανέρχονται μέχρι να λήξει η παράταση των συμβάσεών τους όσοι εργαζόμενοι των stage είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα και, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/04/2010_396362
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Της Ελενας Kαρανατση
Στα «πόστα» τους ξαναγυρνούν προσωρινά -μέχρι να λήξει η παράταση της σύμβασής τους- οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Stage, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Κατά συνέπεια, οι δήμοι, που είτε δεν τους ενέταξαν καν στο προσωπικό τους μη εγκρίνοντας τις αιτήσεις τους είτε δεν τους διατήρησαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, είναι υποχρεωμένοι τώρα να τους επανεντάξουν στο εργασιακό τους δυναμικό για μερικούς μήνες ακόμη.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) οι περισσότεροι δήμοι της χώρας κράτησαν τους εργαζομένους των Stage αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις τους -διάρκειας 18 μηνών- μπορούσαν να παραταθούν για άλλους δώδεκα μήνες. «Λίγοι ήταν οι δήμοι που είτε έδιωξαν stagiers είτε αρνήθηκαν να πάρουν καινούργιους. Οσοι προσέφυγαν πάντως, δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στις δουλειές τους», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ, κ. Γιάννης Μουράτογλου.
Ενδεικτικά, στον Δήμο Κοζάνης επιστρέφουν περίπου 20 εργαζόμενοι των Stage ύστερα από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εναντίον του δήμου. «Φυσικά είμαι υποχρεωμένος να πάρω πίσω τους stagiers, αφού αυτό αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και εξηγεί ότι ο λόγος που δεν τους διατήρησε ήταν για να μη λειτουργήσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους εργαζομένους του δήμου. «Εκρινα λογικό ότι δεν είναι δυνατόν να λύονται οι συμβάσεις υπαλλήλων λόγω του Π.Δ. 164, να απολύονται δηλαδή οι συμβασιούχοι του δήμου και να διατηρούνται στις θέσεις τους οι stagiers. Θα ήταν άδικο. Το έκανα για να προφυλάξω τον δήμο. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε τους τρόπους με τους οποίους ο κ. Βερναδάκης, διοικητής του ΟΑΕΔ, επιχείρησε στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας να βολέψει τους stagiers και μάλιστα να φτάσουν να ζητούν μονιμοποίηση. Πρόκειται για άτομα που πέρασαν από συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία, για να έρθουν τελικά στους δήμους. Απλώς αναρωτιέμαι πού θα βρει τα χρήματα ο ΟΑΕΔ για να καλύψει τις συμβάσεις αυτών των εργαζομένων».
«Δουλεύουν πολύ»
Στον Δήμο Αλίμου έχουν παραμείνει στις θέσεις τους δέκα υπάλληλοι των προγραμμάτων Stage, οι οποίοι αμείβονται με περίπου 500 ευρώ τον μήνα. «Δεν διώξαμε κανέναν αλλά η παράταση της σύμβασής τους λήγει τον Αύγουστο. Κρίμα, διότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ και είναι και ικανότατοι στη δουλειά τους», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός.
Στον Δήμο Αμαρουσίου, από τους περίπου 100 stαgiers, που είχαν εργαστεί στο παρελθόν και έληξαν οι συμβάσεις τους πριν δοθεί η παράταση, έχουν απομείνει μόλις επτά, για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί παράταση της σύμβασής τους. «Τα άτομα αυτά είχαν έρθει σταδιακά στον δήμο και σταδιακά έφυγαν. Οσον αφορά τα επτά άτομα που εργάζονται ακόμα, δυστυχώς οι συμβάσεις τους λήγουν μέχρι τέλος του μήνα, οπότε ολοκληρώνεται η απασχόλησή τους στον δήμο», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/04/2010_396345
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου