stageedimotomea@yahoo.gr

2.2.15

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ STAGE AΠΟ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ



 Αναδρομική «βόμβα» στα δημόσια ταμεία: 670 εκατ. αποζημίωση για εργαζόμενους Stage – 170.000 η διαφορά αποδοχών για κάθε εργαζόμενο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πολλοί κρατικοί φορείς για να πληρώσουν αναδρομικά την εργασία που τους παρείχαν χιλιάδες νέοι μέσα από προγράμματα stage και συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ, καθώς η δικαίωση των εργαζομένων μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, ανοίγει νέες πληγές στο δημόσιο μετά από το μπαράζ ομαδικών αγωγών και το γεγονός ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιδικάστηκαν 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών.
Μετά από προσφυγή επτά ατόμων, το Εφετείο έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου γι’ αυτό και επιδίκασε περίπου 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».
Η απόφαση του Εφετείου Αθηναίων δικαίωσε εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο και εάν η απόφαση επεκταθεί στους 130.000 που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά το ποσό για την αποζημίωσή τους φτάνει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει της απόφασης, οι συμβάσεις μαθητείας αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή εργασίας και όχι στην εκπαίδευση, οπότε στην πραγματικότητα υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δούλεψαν σε τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αμείβονται με υψηλότερες αμοιβές,  ενώ παράλληλα θα έπρεπε να εισπράττουν και τα νόμιμα επιδόματα εορτών, αδείας και την προσαύξηση από τυχόν εργασία σε Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ.
Η νομολογιακή γραμμή που ξεκίνησε να χαράζει ο Άρειος Πάγος γύρω από την έννοια των συμβάσεων μαθητείας έχει οδηγήσει σε μπαράζ ομαδικών αγωγών από χιλιάδες εργαζομένους που διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών.
Το Εφετείο της Αθήνας, σε υπόθεση που δίκασε στα τέλη του 2014, εξέδωσε απόφαση – σταθμό, δικαιώνοντας εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι στην πραγματικότητα δεν απασχολήθηκαν με συμβάσεις μαθητεία, αλλά προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου και γι’ αυτό επιδίκασε σε 7 άτομα περίπου το ποσό των 170.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, ως διαφορά αποδοχών που έπρεπε να είχαν εισπράξει ο καθένας για ένα 18μηνο (μέχρι τα τέλη του 2010).
Η Δικαιοσύνη δέχεται ότι είναι η μόνη αρμόδια για να προσδιορίσει ποιο είναι το αληθινό περιεχόμενο μιας εργασιακής σύμβασης,με βάση τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης, ανεξάρτητα από το πώς την χαρακτηρίζουν σύμβαση εργοδότης και εργαζόμενος στο σχετικό συμφωνητικό.

Πηγή: «Έθνος της Κυριακής»

http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/anadromiki-vomva-sta-dimosia-tameia-670-ekat-apozimiosi-gia-ergazomenous-stage-170-000-i-diafora-apodoxon-gia-kathe-ergazomeno

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ , ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ (19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015) ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ STAGE.

ME THN ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝΤ Α ΕΠΙΔΙΚΑΣΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΛΕΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΛΑΦΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΕΙ» ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 7197/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ



ΠΛΗΡΕΣΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :