stageedimotomea@yahoo.gr

28.1.15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ(ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ)

Πραξικόπημα συγκυβέρνησης - ΙΚΑ: Προεκλογικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων «stage»

Λεπτομέρειες
vroutsis-spiropoulos 
Πέντε χρόνια πήρε στο ΙΚΑ για να κάνει μια κίνηση για τους εργαζομένους «stage», που εργάζονται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σχετικά με νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά τους να κατοχυρώσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τα ένσημά τους. Και αυτή η κίνηση, για την ακρίβεια η εγκύκλιος με αριθμ. Πρωτ.: 40/3-8/1-2015, και διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον» κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς καλεί όλα τα υποκαταστήματά του να απορρίψουν κάθε υπό εκκρεμότητα «Δήλωση απασχόλησης – καταγγελιών» των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την αιτιολογία «να εξασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπισή τους» και εφόσον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.
«...μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει καμιά αλλαγή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά ούτε υπάρχει μεταγενέστερη ειδική νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει το εργασιακό καθεστώς των ανωτέρω, κατά συνέπεια θα πρέπει να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις και να κοινοποιηθούν στους ενδιαφερομένους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ, με αυτήν την εγκύκλιο, παραμονές εκλογές, βάζει στο στόχαστρό του τους εργαζομένους των συγκεκριμένων προγραμμάτων, που έχουν τον ψευδεπίγραφο χαρακτηρισμό «προγράμματα εργασιακής εμπειρίας» και στέλνει στο αρχείο, στα αζήτητα κάθε δικαίωμά τους στην ασφάλιση και στη σύνταξη για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, σε ένα καθεστώς επισφάλειας, μισθολογικής και ασφαλιστής τους εκμετάλλευσης. Και αυτό, την ώρα που τα... ταμεία των Ταμείων αδειάζουν ημέρα με την ημέρα και αυτό παρά το ότι υπάρχει θετική για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα απόφαση του Αρείου Πάγου.
ika-stage
Πέραν των πολιτικών ευθυνών του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο γνωστός για τη σύνδεση των ενσήμων με τις παροχές υγείας, φέρει βαρύτατες ευθύνες - άλλη μια φορά και οικονομικές (μην ξεχνάμε την υπόθεση με τα 18 εκατ. ζημία που κατηγορείται για τα σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης).
Είναι ηλίου φαεινότερον, μάλιστα, πως με το έγγραφό αυτό, συγκυβέρνηση και ΙΚΑ επιδιώκουν την άμεση εξέταση ενστάσεων που εκκρεμούν από το 2009 και έχουν υποβάλλει εργαζόμενοι στα «stage» και προσπαθούν να προκαταβάλλουν τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών του ΙΚΑ. Το έγγραφο, δε, αναφέρεται ως συνέχεια χρονικά του αμέσως προηγούμενου σχετικού εγγράφου, που εξεδώθη στις 27 Νοεμβρίου του 2011.
Όπως σημειώνει, ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο του Δ. Περδικάρη και των συνεργατών του, «το έγγραφο του ΙΚΑ δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόμιμης διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με τον κανονισμό του Ιδρύματος (Α.Ν. 1843/1951) πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί: πρώτα σε πρωτοβάθμια επιτροπή, κατόπιν σε δευτεροβάθμια και εν συνεχεία στα αρμόδια δικαστήρια, τα οποία και θα έχουν τον τελικό λόγο απονέμοντας δικαιοσύνη και ισότητα».
Το ΜΕΤΑ, από την πλευρά του, θέλει να υπογραμμίζει ότι οι προεκλογικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΙΚΑ και της συγκυβέρνησης που υπηρετεί δε θα περάσουν, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Οι απολυμένοι, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει ότι αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, και αυτό θα συνεχίζουν να κάνουν. Άλλωστε, η οριστική φυγή τους από την εξουσία είναι κοντά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς βρίσκεται προ των πυλών και έρχεται να αποκαστήσει όλες εκείνες τις αδικίες που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων από τους δανειστές και από τους ντόπιους εθελόβουλους «συγκυβερνήτες» Σαμαρά και Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :