Ειδήσεις Alpha
Ειδήσεις Mega
Μετά την Απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Παγου.
Έντονη Διαμαρτυρία έξω από τον άρειο πάγο
Άρειος Πάγος 20/1/11 η Όργη των Συμβασιούχων
Σε δύο μήνες η απόφαση για τις συμβάσεις των καθαριστριών
Έξω από τον Άρειο Πάγο, επί της Λ. Αλεξάνδρας, συγκεντρώθηκαν σήμερα από τις 09:00 έως τις 15:30 περίπου 3.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμβασιούχοι, απολυμένοι, stage), καθώς στην Ολομέλεια συζητήθηκε το αν οι τρεις καθαρίστριες του Ο.Π.Α.Π., θα πετύχουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου - αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - ανατρέποντας τα δεδομένα και ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες συμβασιούχους. Οι διαδηλωτές λίγο πριν από τις 11:00 κατέβασαν συμβολικά μεσίστια τη σημαία της Ε.Ε. που βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου. Στις 12:00, ξεκίνησε η συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια. Η Λ. Αλεξάνδρας παρέμενε κλειστή και στα δύο ρεύματα από τις 09:30 έως τις 13:30.
Οι διαδηλωτές εκνευρισμένοι μόλις πληροφορήθηκαν την αρνητική εισήγηση του κ. Τέντε έκλεισαν λίγο πριν τις 15:00 και τα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας εγκλωβίζοντας τα οχήματα. Σε συνεννόηση με την Αστυνομία άφησαν μετά από λίγο τα Ι.Χ. να φύγουν. Τότε οι άνδρες της Τροχαίας έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου. |
Λίγο μετά τις 14:30 και μόλις οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν τις απόψεις τους, βγήκαν εκτός του κτηρίου για να κάνουν δηλώσεις στους παρευρισκόμενους. Όμως, μόλις οι διαδηλωτές ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους για την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, πέταξαν μπουκάλια και αυγά στην είσοδο του κτηρίου. Λίγο μετά οι πλέον θερμόαιμοι κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία της Ε.Ε. που βρίσκεται έξω από το κτήριο και την έκαψαν, ενώ κατέλαβαν ξανά και τα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Από την ένταση μία κοπέλα λιποθύμησε.Η απόφαση της δίκης αυτής αναμένεται να βγει σε δύο μήνες. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 08:30 μέχρι και τις 12:30 πραγματοποίησαν σήμερα η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.. Οι συγκεντρωμένοι, που φθάνουν τις 3.000, φωνάζουν συνθήματα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία.
Απορριπτική εισήγηση ΑΠ για συμβασιούχους
Στην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντεςκαι ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.
Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.
Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί». Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)». Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Τέντε ακολουθώντας και αυτός με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Ο εισηγητής αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη. Οι δικηγόροι δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υποστήριξαν ότι στις περιπτώσεις των συμβασιούχων έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και αυτό ανεξάρτητα από τη διάταξη του αναθεωρημένου το 2001 Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 1999/70/ΕΚ κ.λπ.) και πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τόνισαν ότι ούτε όμως το 1998, όταν οι καθαρίστριες κατέθεσαν τις αγωγές, υπήρχε σχετική κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, τόνισαν οι δικηγόροι ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος). Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001.
Το Σύνταγμα προ του 2001 - προσέθεσαν οι δικηγόροι - δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.
Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Άρνηση μονιμοποίησης συμβασιούχων από τον Άρειο Πάγο
Με την εκτόξευση μπουκαλιών στην είσοδο του Αρείου Πάγου και με συνθήματα κατά των αποφάσεων που ουσιαστικά τους κόβουν το δρόμο προς τη μονιμοποίηση, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμβασιούχοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ που προσελήφθησαν το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το περισσότερο φραστικό ξέσπασμα των συγκεντρωμένων (για τη διευκόλυνση των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας μέχρι και τις 12 το μεσημέρι και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αποκλείοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) προκάλεσαν τα «μηνύματα» των δικαστών για την τύχη της «μητέρας των δικών» που θα καθορίσει την τύχη του συνόλου σχεδόν των συμβασιούχων της χώρας.
Έτσι, μετά τον εισηγητή της υπόθεσης Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος ήταν γνωστό ότι θα προτείνει την απόρριψη του αιτήματος μονιμοποίησης, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, πρότεινε στη διευρυμένη Ολομέλεια του Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα των συμβασιούχων.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει την τύχη πέραν των αιτούντων συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται στη χώρα αφού η κρίση του δικαστηρίου θα συνιστά νομολογία.
Οι αντικρουόμενες αποφάσεις
Η απόφαση αυτή θα σταματήσει και το αλαλούμ που παρατηρείται με αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ακολουθώντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σε πρόσφατες αποφάσεις άφησε ελεύθερα τα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν την κάθε υπόθεση συμβασιούχου ξεχωριστά, συνήθως τους δικαιώνουν. Αντίθετα ο κ. Δουλγεράκης υποστήριξε ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, απασχολεί περίπου 60 ανώτατους δικαστές, και έχει επιλεγεί ως «η μητέρα των δικών» για να ξεκαθαριστεί οριστικά η τύχη των συμβασιούχων.
Το περισσότερο φραστικό ξέσπασμα των συγκεντρωμένων (για τη διευκόλυνση των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας μέχρι και τις 12 το μεσημέρι και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αποκλείοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) προκάλεσαν τα «μηνύματα» των δικαστών για την τύχη της «μητέρας των δικών» που θα καθορίσει την τύχη του συνόλου σχεδόν των συμβασιούχων της χώρας.
Έτσι, μετά τον εισηγητή της υπόθεσης Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος ήταν γνωστό ότι θα προτείνει την απόρριψη του αιτήματος μονιμοποίησης, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, πρότεινε στη διευρυμένη Ολομέλεια του Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα των συμβασιούχων.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει την τύχη πέραν των αιτούντων συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται στη χώρα αφού η κρίση του δικαστηρίου θα συνιστά νομολογία.
Οι αντικρουόμενες αποφάσεις
Η απόφαση αυτή θα σταματήσει και το αλαλούμ που παρατηρείται με αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ακολουθώντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σε πρόσφατες αποφάσεις άφησε ελεύθερα τα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν την κάθε υπόθεση συμβασιούχου ξεχωριστά, συνήθως τους δικαιώνουν. Αντίθετα ο κ. Δουλγεράκης υποστήριξε ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, απασχολεί περίπου 60 ανώτατους δικαστές, και έχει επιλεγεί ως «η μητέρα των δικών» για να ξεκαθαριστεί οριστικά η τύχη των συμβασιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου