stageedimotomea@yahoo.gr

25.11.10

Ευνοϊκή εισήγηση για τους δικαιωμένους συμβασιούχους



Οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.


Την ώρα που χιλιάδες συμβασιούχοι αναμένεται να βγουν στο δρόμο, η Δικαιοσύνη υποχρεώνει τη Δημόσια Διοίκηση να τους πληρώνει έστω και προσωρινά, εφόσον έχουν στα χέρια τους ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις.

Οι φορείς του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που είτε δεν δέχονται να επαναπροσλάβουν είτε δεν καταβάλλουν τις αποδοχές, τις οποίες δικαιούνται οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage, οι οποίοι προσέφυγαν στα Δικαστήρια και δικαιώθηκαν έστω και προσωρινά απ’ αυτά, αντιμετωπίζουν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο των ποινικών κυρώσεων εφόσον δεν συμμορφωθούν.

Όπως τονίζει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Κολιοκώστας, σε γνωμοδότηση που εξέδωσε(7/2010), οι προσωρινές διαταγές είναι εκτελεστοί τίτλοι και υποχρεώνουν σε συμμόρφωση της διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότηση επισημαίνει πως η συμμόρφωση αυτή σημαίνει όχι μόνο την αποδοχή της εργασίας των αιτούντων εργαζομένων στο Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ αλλά και την καταβολή των αμοιβών τους για όσο χρόνο αναφέρει η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε.

Εφόσον αυτό δεν γίνει, διαπράττεται ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο από τον ποινικό κώδικα. Η γνωμοδότηση του κ. Κολιοκώστα εκδόθηκε μετά από ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σχετικά με το εάν «η προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσεται η επαναπρόσληψη εργαζόμενου stage μέχρι την οριστική δικαστική κρίση, παράγει υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης, αφού κατά πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου η προσωρινή διαταγή δεν συνιστά δικαστική απόφαση και δεν δικαιολογεί δαπάνες μισθοδοσίας».

Αρκετές πάντως είναι οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν επιδικαστεί από το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου χρηματικά πρόστιμα, από 3.000 έως 5.000 ευρώ σε βάρος Δήμων, όπως του Δήμου Ζωγράφου, που αρνούνται να επαναπροσλάβουν ή παγώνουν τα εντάλματα πληρωμής σε εργαζόμενους που επιστρέφουν στις θέσεις τους. Και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει κρίνει πάντως πως πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμών σε συμβασιούχους του Δήμου Κρωπίας, οι οποίοι αν και πέτυχαν τη δικαίωσή τους από τη Δικαιοσύνη, δεν πληρώνονταν.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=210397&cid=4

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=53188&catid=13

Αμεση επαναπρόσληψη και μισθός σε συμβασιούχους που δικαιώθηκαν

Ομπρέλα προστασίας σε χιλιάδες συμβασιούχους απλώνει εισαγγελική γνωμοδότηση, με την οποία υποχρεώνεται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να συμμορφώνονται με τις προσωρινές δικαστικές διαταγές και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που εκδίδουν τα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει και την υποχρέωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τις δαπάνες για την πληρωμή των συμβασιούχων που πέτυχαν την παραμονή στην εργασία τους, μέσω αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστα,οι προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα αποτελούν «εκτελεστούς τίτλους», που είναι δεσμευτικοί για τη Διοίκηση.

Κατά συνέπεια, τα αρμόδια κρατικά όργανα οφείλουν να συμμορφώνονται και όχι μόνο να αποδέχονται τις υπηρεσίες των εργαζομένων, αλλά να τους καταβάλλουν και τις νόμιμες αποδοχές τους για το διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Σε διαφορετική περίπτωση, οποιοσδήποτε, αρνείται να συμμορφωθεί, διαπράττει το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Αναδρομική δικαίωση

Η γνωμοδότηση αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς ανοίγει το δρόμο για να πληρωθούν αναδρομικά συμβασιούχοι για όσο διάστημα τους κάλυπταν οι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, ενώ βάζει τέλος και στο καθεστώς κατά το οποίο συμβασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά χωρίς να μπορούν να πληρωθούν.

Επιπλέον, ενισχύεται σημαντικά η δικαστική τους προστασία, δεδομένου ότι σήμερα η συζήτηση μιας αγωγής που καταθέτει απολυμένος συμβασιούχος προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.

Ο κ. Κολιοκώστας τονίζει ότι οι συνταγματικές διατάξεις, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εγγυώνται όχι μόνον την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δικαστήριο, αλλά την πραγματική ικανοποίηση του δικαιώματος που επιδικάστηκε από το δικαστήριο, δηλαδή την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τις προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και το Ελεγκτικό Συνέδριο να θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής τους.

Η εισαγγελική γνωμοδότηση, η οποία επαναβεβαιώνει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μάιο του 2010, εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=227735

Οι συμβασιούχοι θα μένουν στη θέση τους με τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίωνΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Το Δημόσιο, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που διατάσσουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Αυτό αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η άρνηση συμμόρφωσης των αρμοδίων φορέων του Δημοσίου κ.ά. προς προσωρινή διαταγή, πλέον του ότι παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 20, 28 και 95, αλλά και διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 904), αντιστρατεύεται και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι το άρθρο 95 του Συντάγματος ορίζει ότι « η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις». Δικαστικές δε αποφάσεις κατά την έννοια της εν λόγω συνταγματικής διάταξης-υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση- είναι « όλες οι αποφάσειςτων διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμορφώσεως ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η προσωρινή διαταγή αποτελεί « μια προσωρινή δικαστική προστασία με τη μορφή της προσωρινής ρυθμίσεως της καταστάσεως μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων».

Από τις συνταγματικές επιταγές και τις διατάξεις εκείνες του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι επιτρέπεται η εκτέλεση κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ των προσωρινών διαταγών.

Μάλιστα, σημειώνεται στη γνωμοδότηση ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 232Α) όποιος από πρόθεση δεν συμμορφωθεί σε προσωρινή διαταγή μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να θεωρήσει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τις νόμιμες αποδοχές των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=369745&dt=26/11/2010







Δεν υπάρχουν σχόλια :