stageedimotomea@yahoo.gr

10.6.10

OI ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ. ΣΕΙΡΑ ΕΙΧΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ STAGE ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ!!!ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!


Aποθεματικό και επιβάρυνση από τα Stage

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Αθήνα, 10-6-2010

Απάντηση στο δελτίο τύπου του Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ι. Νικολόπουλου ως προς το ερώτημα «πού πήγαν 711.000.000 ευρώ από το αποθεματικό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) που όπως φαίνεται χάθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Την 1η Οκτωβρίου 2009 η ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΔ είχε ως εξής: 461,6 εκατ. € σε ρευστά διαθέσιμα και ένα ομόλογο αξίας 265 εκατ. € που λήγει τον Δεκέμβριο του 2011. Να σημειωθεί ότι από τα 461,6 εκατ., τα 304 εκατ. € αποτελούσαν αποθεματικά του ΛΑΕΚ που μεταφέρθηκαν τον Αύγουστο του 2009 στο λογαριασμό των αποθεματικών του ΟΑΕΔ, παρά την καθολική αντίδραση των κοινωνικών εταίρων. Σημειώνεται ότι ο ΛΑΕΚ είναι λογαριασμός που τροφοδοτείται από εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών, διέπεται από ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο, αποσκοπεί στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων και ήταν για πολλά χρόνια αυτόνομος, καθώς στον ΟΑΕΔ λειτουργεί η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, διακριτό διοικητικό όργανο με πρόεδρο τον Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Το τρίμηνο 1/10/2009 – 31/12/2009 τα έσοδα του ΟΑΕΔ ήταν 654,6 εκατ. € και οι δαπάνες του 957 εκατ. € (έλλειμμα χρήσης τριμήνου = 302,4 εκατ. €), με συνέπεια την 1/1/2010 τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ να μειωθούν στα 160 εκατ. €, εν μέσω ενός εντεινόμενου κύματος ανεργίας. Για το σύνολο του 2009 το συνολικό έλλειμμα χρήσης του ΟΑΕΔ εκτιμάται σε σχεδόν 600 εκατ. €, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια λειτουργίας. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το έλλειμμα χρήσης του 2009 εξάντλησε τα όποια αποθεματικά του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ . Εξίσου σαφές είναι ότι τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ δεν χάθηκαν τους τελευταίους 4 μήνες. Παράλληλα, το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, από 2 δις. € το 2003, εκτινάχθηκε σε πάνω από 6,5 δις. € το 2009, ένα τεράστιο ποσό που αγγίζει το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο ουσιαστικός λόγος για την δραματική οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ πηγάζει από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών,

κυρίως την υλοποίηση «προγραμμάτων» και «πολιτικών» χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη εξασφάλιση πόρων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα stage στον δημόσιο τομέα, τα οποία δεν χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους – όπως ήδη γνώριζαν από το 2004, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πολιτικά αρμόδιοι - και κοστίζουν σχεδόν 12 - 15 εκατ € τον μήνα. Εκτιμάται ότι από το 2004 έως σήμερα το κόστος των προγραμμάτων stage στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 250 εκατ. €.

Στα παραπάνω μπορούν να προστεθούν, ενδεικτικά, η παντελής έλλειψη προγραμματισμού ταμειακών ροών, η αδιαφορία για την διεκδίκηση οφειλών (πχ. 220 εκατ € από δαπάνες του Γ’ ΚΠΣ), για την ένταξη προγραμμάτων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και κυρίως η έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας, σχεδιασμού και προετοιμασίας για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η σχεδόν μηδενική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ για πολιτικές απασχόλησης - από ένα διαθέσιμο ποσό 3 δις. € είχε απορροφηθεί μέχρι και το 2009 μόλις το 3 τοις χιλίοις, με σοβαρότατο κίνδυνο να απωλέσει η χώρα κοινοτικούς πόρους 300 εκατ. € - δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε. Εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό είναι ότι δεν είχε τηρηθεί σχεδόν καμιά από τις δεσμεύσεις της χώρας για την χρήση των κοινοτικών πόρων, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνονται στην δημόσια πολιτική συμφωνία μεταξύ της τότε υπουργού και του αρμοδίου επιτρόπου τον Μάρτιο 2009. Το αποτέλεσμα είναι ότι διαμορφώθηκε ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής πολιτείας έναντι της ευρωπαϊκής επιτροπής, και στον τομέα της χρηματοδότησης των πολιτικών απασχόλησης.

Η σημερινή Διοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σύνολο των υποχρεώσεων του Οργανισμού (ανεργία, δώρα, μητρότητα, επιδόματα, παροχές κλπ.) σε ένα πλαίσιο που διαγράφεται από την ένταση της ανεργίας και των σχετικών δαπανών, την ανεπάρκεια των εναπομεινάντων διαθεσίμων του Οργανισμού και της αδυναμίας του ΙΚΑ να αποδώσει στον ΟΑΕΔ τα αναλογούντα έσοδά του.

Σε ταμειακό επίπεδο με κατεπείγουσες διαδικασίες σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, εισπράχθηκαν οφειλόμενα ετών (220 εκατ.), εντάχθηκαν υλοποιούμενες δράσεις στο ΕΣΠΑ και εισέρρευσαν οι σχετικοί πόροι (μέχρι σήμερα 210 εκατ.) με παράλληλη αύξηση της απορρόφησης, εφαρμόστηκε άμεσα σύστημα ταμειακών ροών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μειώθηκαν πολλές κατηγορίες λειτουργικών δαπανών, κ.α.

Μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί ανελλιπώς στο σύνολο των υποχρεώσεων του. Παράλληλα, δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για μια μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ταμειακής ρευστότητας, αλλά και μια μακροπρόθεσμη και οριστική επίλυση του θέματος αυτού.

Στο επίπεδο των πολιτικών, σχεδιάστηκε και από τον Απρίλιο υλοποιείται η 1η δέσμη προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2010 που αφορά συνολικά την δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας προϋπολογισμού 820 εκατ. €. Η ανταπόκριση στα προγράμματα αυτά μέχρι σήμερα, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.

Εντός του τρέχοντος μηνός θα ανακοινωθεί η έναρξη υλοποίησης της 2ης δέσμης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που αφορά συνολικά την δημιουργία ή την διατήρηση σχεδόν 90.000 θέσεων εργασίας προϋπολογισμού 440 εκατ. €.

http://www.diorismos.gr/Dpages/vima/viewarticle.php?vid=1467

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_7586.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :