stageedimotomea@yahoo.gr

13.5.15

Παρέμβαση Νίκου Νικολόπουλου για τους εργαζόμενους μέσω προγράμματος “STAGE”



071014142808_8068
Την άμεση επίλυση του μείζονος εργασιακού ζητήματος των άνω των 7.000 ατόμων που εισήχθησαν σε θέσεις απασχόλησης φορέων του Ελληνικού Δημοσίου υπό το καθεστώς των «STAGE» (“stagiers”) και σήμερα διανύουν μια μακρά περίοδο αγωνίας και αγανάκτησης, επισήμανε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νικος Νικολόπουλος με ερώτηση που έθεσε προς τους υπουργούς εργασίας κοινωνικών ασφαλίσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης και εσωτερικών  και διοικητικής ανασυγκρότησης.
Η παρέμβαση του κ. Νικολόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα έγινε όταν πληροφορήθηκε σχετικά με το θέμα από την εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία είχε επικοινωνήσει με την Επιτροπή Ανέργων «stagiers» της Θεσσαλίας.

Το σχετικό ιστορικό, λοιπόν της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο έχει ως εξής:
«Μετά από δυο ανανεώσεις των συμβάσεων απασχόλησής τους, υπό το καθεστώς των «STAGE» προέκυψε η συγκυρία των εθνικών εκλογών. H επίμαχη τροπολογία, που θα μετέτρεπε τις τότε συμβάσεις τους σε «αορίστου χρόνου», ενώ ήταν έτοιμη προς ψήφιση από το προ των τότε εκλογών κυβερνητικό σχήμα, τελικά δεν τελεσφόρησε, ως εκ τούτου».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί λύση στην πολύ σημαντική αυτή εκκρεμότητα υποστηρίζοντας:
«Η τότε νέα κυβέρνηση αρκέστηκε σε υποσχέσεις περί του ότι το όλο ζήτημα θα λυνόταν άμεσα. Προέκυψαν όμως, εκ νέου εκλογές! Οι “Stagiers”, ζητούν να μάθουν τους λόγους, για τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός σχετικά με την επίλυσή του ζητήματός τους, κ. Κατρούγκαλος, δεν τους αποκατέστησε σε πρόσφατα εμφανισμένο σχετικό νομοσχέδιο. Διαμαρτύρονται, λοιπόν, οι “stagiers”, για το ότι, ενώ οι ηλικίες πολλών εκ αυτών είναι μεταξύ 40 και 50 έτη, το προηγούμενα αναφερόμενο νομοσχέδιο επιλεκτικά τους αποκλείει από την εργασιακή αποκατάσταση, θέτοντας ως πλαφόν ηλικιακό όριο τα 29 έτη.

Επιπλέον, καταγγέλλουν το αποτρόπαιο για Κράτος Δικαίου, ότι δηλαδή, στις διαδοχικά ανανεωνόμενες συμβάσεις τους, όχι μαθητείας αλλά στην ουσία παροχής εργασίας, έλειπε παντελώς η συνταξιοδοτική και υγειονομική ασφάλισή τους. Πρόσθετα, δηλώνουν οι εν λόγω, ότι ακόμα και οι χρηματικές αποδοχές που λάμβαναν, υστερούσαν δραματικά, σε σχέση με εκείνες που εισέπρατταν οι αμειβόμενοι για την παροχή της ίδιας ή παρεμφερούς εργασίας, εντός της ίδιας υπηρεσίας, συνάδελφοί τους.
Και εμφανίζουν οι “stagiers”, ως παράδειγμα, τους σχολικούς φύλακες, τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και τους εργαζόμενους στα πλαίσια του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι απολάμβαναν κανονική μισθοδοσία και ανάλογη προς την απασχόλησή τους υγειονομική και συνταξιοδοτική ασφάλιση, παρέχοντας ίδια ή παρεμφερή εργασία με τους πρώτους.»
Στην συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνοντας αρχικά ότι πάντοτε ακολουθεί το αίσθημα δικαίου που τον διέπει ως πολιτικό και ως άνθρωπο και ακούει τη φωνή των πολιτών από όπου κι αν προέρχεται και προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή του σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου θέματος, θέτει εύλογα τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία που έχουν υποστεί οι ως άνω πρώην απασχολούμενοι “stagiers” από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, παρά το ότι Συνταγματικά η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες με δίκαιο τρόπο, σεβόμενη την υποχρέωση της διακυβέρνησης με εκείνους τους κανόνες, που διέπουν ένα Κράτος Δικαίου;
2. Πώς αντιλαμβάνεστε το γεγονός, ότι ενώ, προεκλογικά, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε την άποψη ότι η μη αποκατάσταση του εργασιακού αδιεξόδου των ως άνω αποτελεί μη δίκαιη μεταχείριση, η κυβέρνηση της οποίας ηγείται, σήμερα, παρατείνει το προϋπάρχον καθεστώς αδικίας εις βάρος των “stagiers”;
3. Σκοπεύετε να παρουσιάσετε σε εύλογο χρόνο νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τις δίκαιες απαιτήσεις των “stagiers”, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες και υπαγορευόμενες από την κοινή λογική απαιτήσεις τους, υπό το πρίσμα της υποχρέωσης σεβασμού στη ρήτρα της ισότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Αν «ναι», σε ποια χρονικά περιθώρια;
Κλείνοντας ο Νίκος Νικολόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα δει με ευαισθησία το συγκεκριμένο ζήτημα και θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση.
Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης


/http://www.crashonline.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85/

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΡΑ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :