stageedimotomea@yahoo.gr

1.5.11

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ STAGE ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ0ΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Α.Π. Φ2/10439


ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 10η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ


Θέμα: « Ενημέρωση »


Σας γνωρίζουμε ότι:


1)Με τα Πρακτικά της 5ης Γενικής Συνεδρίασης της στις 9 Φεβρουαρίου 2011 η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί ερωτημάτων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3852/2010, γνωμοδότησε ως εξής:


α) Η διάταξη του άρθρου 267 του ν. 3852/2010, με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση προσωρινής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του έτους 2010 με το σύστημα των δωδεκατημορίων και με χρονική διάρκεια το πρώτο τρίμηνο του έτους 2011, αφορά μόνο στους Δήμους που προέκυψαν από συνενώσεις, ενώ οι Δήμοι, για τους οποίους δεν επήλθε μεταβολή εκτελούν τον προϋπολογισμό του προηγούμενου οικ. έτους 2010, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 160 του Κ.Δ.Κ.(ν. 3463/2006, ΦΕΚ 114 Α') και μόνο για τις δαπάνες που αυτό προβλέπει.


β) Στο μεταβατικό αυτό στάδιο αναλαμβάνονται υποχρεώσεις σε βάρος των ΚΑΕ που αναφέρονται στον εκτελούμενο προσωρινά προϋπολογισμό του έτους 2010 και πραγματοποιείται κάθε δαπάνη σε εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης για την οποία έχουν εγκριθεί οι οικείες πιστώσεις από τους προϋπολογισμούς που συνενώθηκαν του προηγούμενου οικ. έτους υπό τη δέσμευση των δωδεκατημορίων, ενώ δεν είναι δυνατή δημιουργία νέων ΚΑΕ, ούτε ανάληψη νέων δαπανών, έστω κι αν είναι επιτακτικές, για τις οποίες υπάρχει δεν πρόβλεψη στον εκτελούμενο προϋπολογισμό. »


γ) Η συνδρομή των προϋποθέσεων για την εφαρμογή εξαιρετικής διαδικασίας για την προμήθεια καυσίμων, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 72 παρ. 1 περ. δ του ν. 3852/2010 και του ομοίου περιεχομένου 103 παρ.2 περ.γ του ΚΔ..Κ., είναι κάθε φορά ελεγκτέα.


δ) Το σύστημα διοίκησης εσόδων - εξόδων με τα δωδεκατημόρια πρέπει να ισχύσει για τα ν.π.δ.δ. των Δήμων που προέκυψαν από συνενώσεις (άρθρα 236 παρ.1 και 240 παρ. 2 του Κ.Δ.Κ. ενώ για τα ν.π.δ.δ. των Δήμων για τους οποίους δεν επήλθε μεταβολή θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 160 σε συνδυασμό με το άρθρο 158 του Κ.Δ.Κ.


ε) Οι διατάξεις των άρθρων 155, 158 και 208 του Κ.Δ.Κ. εξακολουθούν να ισχύουν και έχουν εφαρμογή και μετά την ψήφιση του ν. 3852/2030 και επομένως δεν είναι επιτρεπτή η έναρξη νέων διαδικασιών για την ανάθεση μελετών και συναφών υπηρεσιών για την εκτέλεση έργων, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός και δεν έχει καταρτιστεί το τεχνικό πρόγραμμα των Δήμων για το έτος 2011.


στ) Οι σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 245 του Κ.Δ.Κ.), τα ιδρύματα (άρθρο 226), τα δημοτικά λιμενικά ταμεία (άρθρο 244) και οι σχολικές επιτροπές των Δήμων (άρθρο 243)υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (άρθρο 275). Το αν οι αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούν αναθέτουσες αρχές σύμφωνα με το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο απόκειται στην κρίση των αρμοδίων Κλιμακίων ελέγχου των οικείων συμβάσεων.


2) Με τα Πρακτικά της 1ης Γενικής Συνεδρίασής της στις 12 ης Ιανουαρίου 2011 (Θέμα Β), η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί ερωτήματος σχετικά με την έκταση της δέσμευσης του εργοδότη κατά την εκτέλεση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν απασχολούμενους με το πρόγραμμα Stage , γνωμοδότησε ότι η δέσμευση από το προσωρινό δεδικασμένο απόφασης επί ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία υποχρεώθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδέχεται προσωρινά, με την καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών τους, τις υπηρεσίες των δύο αιτουσών που προσλήφθηκαν από τον Ο.Α.Ε.Δ. με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, περιορίζεται στην αποδοχή των υπηρεσιών των μισθωτών και δεν επεκτείνεται στο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν όπως ίσχυαν και προηγουμένως.


Τα ως άνω Πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι διαθέσιμα στην Τράπεζα Νομικού Περιεχομένου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αναζήτηση στο αρχείο.



Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

www.docman.gr/Download/1116.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια :