stageedimotomea@yahoo.gr

12.9.10

ΔΙΚΑΙΩΣΗ 2 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ STAGE ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ(ΤΕΛΙΚΑ) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των stage




Απόφαση–σταθμός του Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει την πόρτα της τελικής δικαίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους με προγράμματα stage. Σύμφωνα με αυτή αναγνωρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν είναι μαθητευόμενοι, όπως επιχειρεί να τους παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά κανονικοί εργαζόμενοι αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, δεν διαφέρουν από τους μόνιμους συναδέλφους τους καθώς ασκούν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με αυτούς.
Παράλληλα σε αρκετούς απ’ αυτούς έχει δοθεί το δικαίωμα της υπογραφής, γεγονός που τους ανυψώνει στη θέση του δημοσίου λειτουργού.
Ιδιαίτερα θετικό για τους «σταζιέρ» όπως τους αποκαλούν κρίνεται το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης.
Το δικαστήριο τονίζει επί λέξει ότι: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών ότι είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού».
Και καταλήγει: «Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές)».
Την υπόθεση αυτή, όπως και εκατοντάδες παρόμοιες που είχαν ευτυχή κατάληξη χειρίστηκε ο γνωστός εργατολόγος της υπόθεσης, ο οποίος με δήλωσή του στον «Α.Τ.» επισημαίνει τη βαρύτητα της απόφασης.
Σύμφωνα με τον ίδιον «το Πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι πίσω από τον προσχηματικό χαρακτήρα της μαθητείας υποκρύπτεται μόνιμη επαγγελματική σχέση».
Κατά τον δικηγόρο στη διαδικασία αποκαλύφτηκε πως «ο πραγματικός εργοδότης ήταν το ελληνικό Δημόσιο και όχι ο ΟΑΕΔ (που επιχορηγεί τα stage), ο οποίος δεν ήταν τίποτε άλλο παρά παρένθετο πρόσωπο».
Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απόφαση αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση του Μνημονίου που θυσιάζει, όπως σημειώνει ο εργατολόγος, «το καλύτερο έμψυχο υλικό της χώρας που είναι οι νέοι εργαζόμενοι».
Γεγονός είναι ότι η Δικαιοσύνη στάθηκε για μια ακόμη φορά στο ύψος της, παρά τις ποικιλώνυμες πιέσεις που δέχεται, αποκαθιστώντας με παρρησία το δίκαιο και τη νομιμότητα.
Ενδιαφέρον έχει ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, παραβάτης ήταν το ίδιο το υπουργείο Απασχόλησης, δηλαδή ο κατ’ εξοχήν κρατικός φορέας για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων (δήθεν μαθητευόμενοι) έχει υποστεί τη χειροτέρου είδους εκμετάλλευση από τους φορείς της Πολιτείας και ιδιαίτερα από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όχι μόνο τους έδιωξε με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά παρολίγο να τους φορτώσει όλες τις (οικονομικές) αμαρτίες του νεοελληνικού κράτους!

Το δρόμο για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage άνοιξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό αυτό το καθεστώς.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νόμιμων ορίων, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

Ο συνήγορος των εργαζομένων με δήλωση του αναφέρει: «Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους».

Εν τω μεταξύ, φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.

Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231058586

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του Πρωτοδικείου Αθηνών, που μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για ανάλογες περιπτώσεις, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνεται να αποδέχεται τις υπηρεσίες εργαζομένων που επί χρόνια αντιμετωπίζονταν ως δήθεν μαθητευόμενοι (Stage). Τo δικαστήριο ακολουθώντας το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε ότι υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτό γιατί- όπως επισημαίνεται- όχι μόνον δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατώτερους των χαμηλότερων ορίων, αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές)», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τακτική του Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας εργαζομένους-stagiers μέσω του ΟΑΕΔ, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι εργοδότης των εργαζομένων είναι το Ελληνικό Δημόσιο που τους απασχολούσε και όχι ο ΟΑΕΔ που απλώς μεσολαβούσε στη σύναψη των παραπάνω σχέσεων εργασίας.

Δικαιώθηκαν για τα STAGE


Ανακούφιση προκαλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ελήφθη το πρωί της Παρασκευής, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν χρόνια σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς με stage.

Με την απόφαση υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν υπό το καθεστώς της λεγόμενης μαθητείας, ωστόσο κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για πολλά χρόνια,. Πρόκειται για ένα αίτημα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συμβασιούχους, ενώ δεν ήταν λίγες οι πορείες διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το χειμώνα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Πρωτοδικείο αναφέρει ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό δύο εργαζόμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς πριν τέσσερα χρόνια προσλήφθηκαν σε ΟΤΑ με το καθεστώς μαθητείας και το υπουργείο Εργασίας οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

Το Πρωτοδικείο, με την απόφαση του (αριθμ 6920/2010) έκανε δεκτή την αίτηση λήψης Ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι δύο εργαζόμενοι εναντίον του υπουργείου Εργασίας, καθώς προσέφεραν υπηρεσία για 4 χρόνια με το καθεστώς της μαθητείας. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ισχύει μέχρι την τελεσίδικη έκδοση απόφασης επί της προσφυγής, ενώ η κύρια αγωγή των δύο εργαζομένων έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί το 2012.

Στην 56 σελίδων απόφαση του, ο πρόεδρος πρωτοδικών κρίνει ότι η μακροχρόνια απασχόληση των αιτούντων δεν είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση και θεωρεί ότι η πραγματική φύση της απασχόλησης τους ήταν η εξαρτημένη εργασία με όσα προβλέπονται για αυτήν από την ασφαλιστική, μισθολογική και συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Θεωρεί επίσης ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, εργοδότης ουσιαστικά είναι το Δημόσιο και όχι ο μεσολαβών για την εύρεση της εργασίας ΟΑΕΔ, ενώ κάνει εκτενή αναφορά σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που κάνει λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά του Δημοσίου σε βάρος εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.

Ο συνήγορος των δύο εργαζομένων κ. με δήλωση του αναφέρει: "Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους".

http://news247.gr/ellada/epanaproslhpsh_ergazomenwn.519810.html


Μονιμοποίηση των "stager" με απόφαση πρωτοδικείου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων...

εργαζομένων που απασχολούνταν επί χρόνια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Το υπουργείο Εργασίας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", υποχρεούται με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό καθεστώς stage.
Επισημαίνει πως η πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.
Το δικαστήριο, προτού καταλήξει στην κρίση του, έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)», υπογραμμίζεται.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.
Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του ΤριμελούςΣυμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.

Απόφαση-σταθμός για τους εργαζόμενους στα stage



Το δρόμο για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage άνοιξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (6920/2010) αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να αποδέχεται στις υπηρεσίες του εργαζομένους επί χρόνια τους οποίους αντιμετωπίζει ως μαθητευόμενους (stage).

Το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική του κατάρτιση τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευση τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας».

Επιπλέον το δικαστήριο απεφάνθη ότι υπήρξε κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόληση τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νομίμων ορίων, αλλά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου καθ’ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/603037/Article.aspx


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010

«Πράσινο φως» για μονιμοποίηση εργαζομένων με stage


Ανοίγει ο δρόμος για την μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει «το Βήμα»το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.
http://allaboutergasia.blogspot.com/2010/09/stage.html

Επαναπροσλάβετε τους 2 stagiers μέχρι νεωτέρας

Απόφαση-πιλότο για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις stage εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Για πρώτη φορά το δικαστήριο υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να επαναπροσλάβει δύο εργαζομένους οι οποίοι επί χρόνια ήταν υπό καθεστώς μαθητείας και απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία, αναγνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια απασχόλησή τους υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία. Οι δικαιωθέντες θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο υπουργείο μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής.

Τι «μάθαιναν» τόσα χρόνια;

Το Πρωτοδικείο στην απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (υπ' αριθ. 6920/2010) επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Το δικαστήριο, που εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Απριλίου του 2009 του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δέχθηκε ότι υπήρξε κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνον δεν μαθήτευαν ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς χαμηλότερους και από τα ελάχιστα νόμιμα όρια, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κρίθηκε παράλληλα ότι ο πραγματικός εργοδότης των εργαζομένων είναι το Ελληνικό Δημόσιο που τους απασχολούσε και όχι ο ΟΑΕΔ ο οποίος μεσολαβούσε στη σύναψη των σχέσεων εργασίας με τη μορφή των stage.

* «Η απόφαση αυτή», αναφέρουν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση, «αποδίδει απολύτως δικαιοσύνη στους εργαζομένους δήθεν stage (μαθητευομένους), οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν υποστεί τη χειρότερου είδους εκμετάλλευση από το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορείς του. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να "χρεώνει" την κατάσταση της χώρας στους εργαζομένους καλώντας τους να πληρώσουν το τίμημα και να οδηγήσει σε άφεση αμαρτιών του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο πλαίσιο του δικαιικού μας συστήματος». *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=201420

Δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου μονιμοποιεί τους σταζιέρ...

Απόφαση τους διατηρεί στο υπουργείο Εργασίας με το αιτιολογικό ότι «εργάζονταν και δεν μαθήτευαν»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ | Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Ανοιξε ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) υπό το «πέπλο» της μαθητείας (σταζιέρ) με αποδοχές που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό γιατί το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με απόφασή του (6920/2010) υποχρέωσε το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό καθεστώς σταζ.

Το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει:
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ημακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπότην επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς (σταζιέρ) μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας. Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νομίμων ορίων, αλλά τουναντίον κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

...και βάζει φρένο η κυβέρνηση
Φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους. Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.
Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=353461&dt=10/09/2010

Μονιμοποίηση των "stager" με απόφαση πρωτοδικείου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν επί χρόνια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.


Το υπουργείο Εργασίας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", υποχρεούται με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό καθεστώς stage.

Επισημαίνει πως η πρακτική τουΕλληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο, προτού καταλήξει στην κρίση του, έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)», υπογραμμίζεται.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.

Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του ΤριμελούςΣυμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.

http://www.cosmo.gr/News/Hellas/287841.html






Δεν υπάρχουν σχόλια :