stageedimotomea@yahoo.gr

31.3.10

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ Δικαίωση για απολυμένους stagers στην Κοζάνη


Δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση και επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι του προγράμματος stage του δήμου Κοζάνης, των οποίων η σύμβαση είχε διακοπεί με απόφαση του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα.

Του Χρήστου Βήττα

Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο δήμαρχος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές αντικαθιστώντας τον Πάρι Κουκουλόπουλο που εκλέχθηκε βουλευτής, ήταν η διακοπή του προγράμματος stage στο 24μηνο, ώστε οι συμβασιούχοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν μονιμοποίηση. Ωστόσο, το σχετικό πρόγραμμα απόκτησης εμπειρίας παρατάθηκε για όλη τη χώρα άλλους 12 μήνες, οπότε η συνολική διάρκεια έγινε 30μηνη.
Ο Λάζαρος Μαλούτας, αν και γνώριζε την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 17948/540/09, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 24 Ιουλίου 2009, την αγνόησε και ανακοίνωσε στους είκοσι και πλέον stagers τη διακοπή της σύμβασης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός δήμαρχος της χώρας που έλαβε τέτοια απόφαση. Άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο επικρίθηκε σφοδρά από την αντιπολίτευση. Οι συμβασιούχοι ζήτησαν νομική συνδρομή και προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα στο μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης στις 25 Νοεμβρίου 2009, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της απόφασης του δημάρχου.
Την ίδια ημέρα το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζόμενους, καθώς ανέστειλε προσωρινά την παράτυπη απόφαση του δημάρχου. Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή στο μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης, η οποία εκδικάστηκε στις 24 Μαρτίου 2010. Με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνεται ο δήμος Κοζάνης να εξαντλήσει την 30μηνη διάρκεια του προγράμματος και οι εργαζόμενοι επανέρχονται στις υπηρεσίες τους. “Υποχρεώνει τον δήμο Κοζάνης, ως δικαιούχο φορέα υλοποίησης, να αποδέχεται προσωρινώς τη συμμετοχή των αιτούντων στο παραταθέν για δώδεκα μήνες πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο οποίο συμμετείχαν, με απώτατο χρονικό σημείο την καταληκτική ημερομηνία λήξεως για τον καθένα”, υπογραμμίζεται στην απόφαση. Ακόμη, ο δήμος Κοζάνης καταδικάστηκε στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων.

Ανοίγει ο δρόμος
Οι είκοσι και πλέον stagers του δήμου Κοζάνης εργάζονται χωρίς ασφάλιση και με μισθό από 40 έως 60 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως του επιπέδου σπουδών. Κατά κοινή ομολογία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην οικονομική υπηρεσία, στην υπηρεσία καθαριότητας, στο ΚΕΠ, στο δημοτικό ωδείο κτλ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναστασία Μαλλιοπούλου, “εδώ και καιρό που συνταξιοδοτήθηκε η συνάδελφος, καλύπτω εγώ τη θέση της στο λογιστήριο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου”.Πάντως, μετά τη δικαίωσή τους αυτή, οι εργαζόμενοι των stage του δήμου Κοζάνης δηλώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν μονιμότητα, καθώς και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και μισθολογικές διαφορές.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=53218


ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Απόφαση «κόλαφος» για το δήμο Κοζάνης

Αποφάσισε την επιστροφή όλων των Stagers, τις συμβάσεις των οποίων είχε λύσει με απόφασή του ο δήμαρχος Λ. Μαλούτας

Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις stage στο δήμο Κοζάνης και επιστρέφουν όλοι στην εργασία τους, με δικαστική απόφαση. Πρόκειται για εργαζόμενους των 400 έως 600 ευρώ(!), τους οποίους ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, έσπευσε να ανακοινώσει την απόλυσή τους, μόλις θα συμπλήρωναν το 24μηνο. Ήταν μάλιστα μία από τις πρώτες αποφάσεις που είχε λάβει με την ανάληψη των καθηκόντων του, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009. Μια απόφαση που ο δήμαρχος έλαβε αγνοώντας ακόμη και την κοινή υπουργική απόφαση για τους stagers όλης της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις τους που είναι διάρκειας 18 μηνών παρατείνονται για δώδεκα μήνες, δηλαδή η συνολική τους διάρκεια φτάνει στους 28 μήνες. Ο δήμαρχος προέβη στην απόφαση αυτή, για να «προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου», όπως είχε υποστηρίξει τότε, προκειμένου να μην διεκδικήσουν την μονιμοποίησή τους οι εργαζόμενοι με την συμπλήρωση του 24μηνου. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι ήταν ο μοναδικός δήμαρχος της χώρας που έλαβε μία τέτοια απόφαση, με την οποία νέοι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, επιστήμονες στην πλειοψηφία τους, είδαν την πόρτα εξόδου από την πρώτη τους δουλειά.
Με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Κοζάνης, η οποία φέρει αριθμό 412/2010 και ημερομηνία 24/3/2010, οι 18 stagers του δήμου Κοζάνης, επιστρέφουν στην εργασία τους, καθώς ο δήμος Κοζάνης, «απροειδοποίητα, παράνομα, αυθαίρετα και αντισυμβατικά με σχετικές αποφάσεις του δημάρχου έλυσε τις συμβάσεις τους, αν και αυτοί δικαιούνταν να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα για επιπλέον 12 μήνες». Για την ακύρωση της απόφασης του δημάρχου, οι εργαζόμενοι είχαν ασκήσει αγωγή ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου Κοζάνης. Με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα είχε ανασταλεί η απόφαση του δημάρχου, ενώ στις 24 Μαρτίου βγήκε η οριστική απόφαση του δικαστηρίου, μια απόφαση «κόλαφος» για τον δήμαρχο που βιάστηκε να διακόψει τις συμβάσεις των εργαζομένων.
Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος του προγράμματος stage είναι ο ΟΑΕΔ. Ο δήμος Κοζάνης στην προκειμένη περίπτωση είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τοποθετήσει τους εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η απασχόληση αυτή διαρκεί για 18 μήνες και με επιπλέον παράταση 12 μηνών, με βάση την ΚΥΑ 17948/540/09 (ΦΕΚ Β΄1516/24-7-2009).
Οι 18 εργαζόμενοι με stage του δήμου Κοζάνης απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, ωδείο, οικονομική υπηρεσία κ.λ.π. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αν και τυπικά πρόκειται για πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. «Κάνουμε δουλειά μονίμου υπαλλήλου και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε η Αναστασία Μαλλιοπούλου, προσθέτοντας ότι «προσωπικά καλύπτω στο λογιστήριο τη θέση της συναδέλφου που συνταξιοδοτήθηκε».
Με την απόφασή του το μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης αναστέλλει τη απόφαση του δημάρχου «περί λύσεως των συμφωνητικών συνεργασίας που συνήψαν οι αιτούντες με αντισυμβαλλόμενους τον ΟΑΕΔ ως υπεύθυνο φορέα και τον δήμο Κοζάνης ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος». Επίσης, υποχρεώνει τον δήμο Κοζάνης, ως δικαιούχο φορέα υλοποίησης, να αποδέχεται προσωρινώς την συμμετοχή των αιτούντων στο παραταθέν για δώδεκα μήνες πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας». Τέλος, «καταδικάζει τον δήμο Κοζάνης να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα των αιτούντων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

http://www.e-ptolemeos.gr/


http://troktiko.blogspot.com/2010/03/stagers.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :