stageedimotomea@yahoo.gr

21.10.09

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ



Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση Stage
στον Δημόσιο Τομέα


Την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση Stage εργαζομένων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής. Για την τύχη όσων επηρεάζονται από την απόφαση, που υπολογίζονται σε 12.000 άτομα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις Stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προeκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αυτές να ακυρωθούν.

Πρόβλημα σε ότι αφορά την κατάργηση των Stage υπάρχει με τους απασχολουμένους εκείνους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Οι συγκεκριμένοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, να συμμετάσχουν με πριμοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο.

Ο νόμος Παυλόπουλου προβλέπει ότι όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και σε Stage, δικαιούνται προσαύξησης 50% στα μόρια για την προϋπηρεσία τους για κάθε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους στο Δημόσιο.

Το θέμα αυτό θα επιλυθεί με δημόσια διαβούλευση στην οποία θα πάρουν μέρος η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων.

Την δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των Stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επανέλαβε και ο υπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης σε συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Μπαλασόπουλος επισήμανε πως η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.

Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους ανακοίνωσε πως δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.

Ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage εκ των οποίων 2.500 με 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου.

Ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν οι «νέες στρατιές συμβάσεων» και τέθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας. Με τον κ. Μπαλασόπουλο συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Βασίλης Πολυμερόπουλος, ο οποίος είπε ότι «θέλουμε μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων».


Ο κ. Λοβέρδος ζητεί βοήθεια για τα Stage


Σύσκεψη με τη συμμετοχή και των κκ. Πάγκαλου και Ραγκούση για να συναποφασισθούν οι χειρισμοί επιδιώκει ο υπουργός Εργασίας

Την πρώτη μείζονα κρίση στο κοινωνικό πεδίο επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, αναζητώντας τον τρόπο διευθέτησης του ζητήματος που αφορά το μέλλον των περίπου 30.000 θέσεων εργασίας υπό το καθεστώς των προγραμμάτων Stage. Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας περί απογραφής όλων των εργαζομένων κατέστη σαφές ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ενώ ήδη ξέσπασε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΓΣΕΕ, με δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας κ. Ι. Παναγόπουλου. Εν όψει κλιμάκωσης των αντιδράσεων, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ζήτησε τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Το θέμα θα εξεταστεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου .

Ο κ. Λοβέρδος αντελήφθη ότι η επίλυση του προβλήματος τον υπερβαίνει, ειδικώς σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση για εκείνους που έχουν συμπληρώσει χρόνο «μαθητείας» άνω του 24μήνου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εκδιωχθούν, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούν τη μοριοδότησή τους από το ΑΣΕΠ.

Δεδομένων των μαζικών δικαστικών προσφυγών εργαζομένων που τελούν υπό ομηρεία μέσω των προγραμμάτων Stage, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα υπάρξει συλλήβδην αντιμετώπιση του ζητήματος. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς τη δυνατότητα νομικών χειρισμών μεταξύ εκείνων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και εκείνων (των περίπου 7.000) που «προσλήφθηκαν» προεκλογικώς.

Οι λόγοι αυτοί καθώς και η επίγνωση για την κρισιμότητα του θέματος οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας να ζητήσει τη σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή και των κκ. Πάγκαλου και Ραγκούση, προκειμένου να συναποφασιστεί ο χειρισμός του προβλήματος. Οσο όμως και αν η θέση του κ. Λοβέρδου ότι το ζήτημα υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του είναι βάσιμη, σε κυβερνητικούς κύκλους ήταν εμφανής η ενόχληση για το γεγονός ότι το αίτημά του εκφράστηκε αρχικώς διά του Τύπου και όχι υπηρεσιακώς. Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως απόπειρα του υπουργού Εργασίας να πετάξει την «καυτή πατάτα» και σε άλλους. Παρά ταύτα, άλλες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι είναι αυτονόητο πως στη ρύθμιση για το μέλλον των «συμβασιούχων» με καθεστώς Stage θα απαιτηθεί και πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τ ο Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε τις εξελίξεις και ο Πρωθυπουργός είχε μια πρώτη ενημέρωση για την κρίση που ανέκυψε άμα τη επιστροφή του από την Κύπρο χθες το απόγευμα. Σύσκεψη πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς αποφασίστηκε ότι θα είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ατζέντας στη σημερινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ».

Την ίδια στιγμή υπάρχει μία επιπλέον εστία σύγχυσης αναφορικά με τις ρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση για τα Stage. Ειδικότερα, από πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αναφερόταν χθες με επιμονή ότι παραμένει η προεκλογική δέσμευση πως τα Stage στον δημόσιο τομέα θα καταργηθούν. Την ίδια στιγμή όμως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σε αλλεπάλληλες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του απέφευγε να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι και το πώς θα υλοποιηθούν τα Stage αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό ήταν ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Να δούμε ακριβώς πώς έχει η κατάσταση με τα Stage έως σήμερα. Για το Δημόσιο δεν θα υπάρξει συνέχεια, δηλαδή με νέες προσλήψεις τέτοιου τύπου ». Σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο κ. Κουτρουμάνης δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικός δηλώνοντας: «Τέρμα τα προγράμματα αυτά στο Δημόσιο με τη μορφή που τα ξέραμε έως σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα θα συνεκτιμηθούν όλες οι παραπάνω παράμετροι, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις. Συμφωνούν όμως πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι και στο ζήτημα των Stage το ΠαΣοΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προεκλογικές προσδοκίες που καλλιέργησε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Ζητείται λύση για όσους εργάζονται στο Δημόσιο


Κατά της μονιμοποίησης τάχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος θεωρεί ότι έτσι θα επιβραβευθούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις

Στους 30.000 ανεβάζει τον αριθμό εκείνων οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο με τα προγράμματα Stage η πρώτη απογραφή που έκανε η κυβέρνηση, η οποία καλείται να πάρει τη τελική απόφαση για το μέλλον τους. Με την ολοκλήρωση της απογραφής ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διαφοροποιηθεί.

Χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΟΑΕΔ επανέλαβε ότι τα πρoγράμματα Stage θα εφαρμόζονται πλέον μόνο στον ιδιωτικό τομέα και θα αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τους νέους. Ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να συγκληθεί η Διυπουργική Επιτροπή υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση για τους απασχολουμένους μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων στο Δημόσιο, καθώς το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί υπέρ της μοριοδότησης εκείνων οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία μέσω Stage, ενώ αφήνει ανοικτό το ζήτημα της μονιμοποίησης εκείνων που απασχολούνται για πάνω από 24 μήνες. Ωστόσο το συγκεκριμένο υπουργείο χειρίζεται μόνο το τμήμα του σχεδιασμού των προγραμμάτων, ενώ το θέμα της μονιμοποίησης αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο μέχρι ώρας δεν έχει λάβει θέση.

Αντιθέτως κατά της μονιμοποίησης τάχθηκε ανοικτά χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιβραβευτούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης επισκέφθηκαν για το θέμα αυτό τον ΟΑΕΔ, ενώ προγραμματίζουν και νέα επίσκεψη τις επόμενες ημέρες. Με τον τρόπο αυτόν η νέα ηγεσία του υπουργείου θέλει να πιέσει ώστε να συγκεντρωθούν τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που μετέχουν στα προγράμματα Stage και τη διάρκεια της απασχόλησής τους.

Η ως τώρα καταγραφή δείχνει ότι περίπου 30.000 άτομα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στα προγράμματα, ενώ τα ακριβή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του μήνα, οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές. Αγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός εκείνων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν αξιώσεις για μονιμοποίηση. Εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν τους 15.000.

Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι και το τι θα γίνει με τα περίπου 10.000 άτομα που μπήκαν στα Stage προεκλογικά και υπήρξαν καταγγελίες για ρουσφετολογικές τοποθετήσεις. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι το αν θα συνεχιστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα ή αν θα τερματιστούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης, την υπηρεσία κ.ά.). Σ τo θέμα αυτό παρενέβη χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, δηλώνοντας τα εξής: « Αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορεί μέσω των προγραμμάτων Stage- αυτή η βαρβαρότητα, αυτή η κατάρα για την ελληνική κοινωνία- να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση, τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατίαπάνε στο καλάθι των αχρήστων. Παραδιδόμαστε στο εμπόριο ελπίδας και στην κομματικοκρατία, τότε να καταργήσουμε και το ΑΣΕΠ. Αυτά τα προγράμματα έπρεπε να είναι μικρής χρονικής διάρκειας και να μην ανανεώνονται. Η ΕΕ δεν έβαζε τα λεφτά της για να ανανεώνονται οι συμβάσεις και να φτάνουν τα 4 και 5 χρόνια. Δεν συμφωνώ με τη διατύπωση που αφήνει παραθυράκια, μια διατύπωση που θεωρεί ότι κάποιοι που πέρασαν από βουλευτικό γραφείο, γιατί αυτές οι θέσεις δεν προκηρύχτηκαν και επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι με χαρτάκια από τα υπουργικά γραφεία, ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν. Αν αυτό επιβραβευθεί, τότε το κάθε ελληνόπουλο θα πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία. Οι ανάγκες των προσλήψεων πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με διαγωνισμό, με διακομματικό έλεγχο και καθαρές διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, και όχι κάποιος να βρίσκει θέση και δουλειά με ρουσφετολογικό τρόπο ».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Δήλωση του κ. Δ. Αβραμόπουλου για την μη ανανεώση των συμβάσεων Stage

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο.

Η Νέα Δημοκρατία, θα σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων που υφίστανται αυτή τη μεθόδευση και θα ασκήσει κάθε πολιτική πίεση, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα κριτήρια και οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πάντως, δεν είναι αυτά τα νέα παιδιά, που δημιουργούν το έλλειμμα στην Ελλάδα. Αυτό που αναδεικνύεται, είναι το έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους
».


Δήλωση του κ. Δημήτρη Στρατούλη για την απόφαση της κυβέρνησης για τα stage στο δημόσιο

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εργαζομένων με stage στο δημόσιο, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, στα οποία στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα εφάρμοσαν. Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία
πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004.

Επίσης, για άλλη μια φορά εκφράζουμε την απορία μας πώς η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα;
»

Κατάργηση των stage και στον ιδιωτικό τομέα ζητά το ΚΚΕ

«Άμεση κατάργηση της άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων stage και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους σε σταθερή και μόνιμη εργασία» ζητά το ΚΚΕ

Τονίζει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τα stage, αλλά «μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει, και ταυτόχρονα τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα stage του δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας».

«ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστές στο ρουσφέτι για να υφαρπάζουν ψήφους, μιλάνε για αξιοκρατία!», υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μην επιτρέψουν να τους διαχωρίζουν και να τους διασπούν με βάση τις εργασιακές τους σχέσεις.

ΛΑΟΣ: Μη στερήσουν τη δουλειά από χιλιάδες νέους

«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», παρατήρησε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :