Μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από τους εργαζομένους με stage
Μαζικά προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εργαζόμενοι σε προγράμματα stage που έχουν συμπληρώσει πάνω από 24 μήνες στο Δημόσιο και θα διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού μοριοδότηση ώστε να προσληφθούν σε αντίστοιχες θέσεις στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, οι stagers απειλούν με δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις διαρκείας που θα περιλαμβάνουν καταλήψεις κτιρίων και αποκλεισμό κεντρικών, οδικών αρτηριών.
Δεκάδες είναι οι προσφυγές –εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 800– που έχουν γίνει ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει μπαράζ αγωγών κατά του ελληνικού δημοσίου, μετά τη σκληρή στάση που αποφάσισε να υιοθετήσει την Παρασκευή η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν θα λάβουν καμία μοριοδότηση όσοι απασχολούνται στο Δημόσιο, ούτε καν τα ποσοστά που δικαιούνταν μέχρι σήμερα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Τι διεκδικούν
Σύμφωνα με δικαστικούς κλάδους, σημεία αιχμής των διεκδικήσεων είναι:
καταγγελίες για μη καταβολή ενσήμων, λόγω της ανασφάλιστης εργασίας που προσφέρουν,
αναγνώρισης προϋπηρεσίας, με βάση το χρονικό διάστημα που ο κάθε εργαζόμενος βρίσκεται σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα,
μέτρα προσωρινής προστασίας για τις περιπτώσεις εκείνων που εκδιωχθούν από το Δημόσιο χωρίς να τους καταβληθούν δεδουλευμένα.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την αρωγή της Δικαιοσύνης προκειμένου να καλυφθούν αναδρομικά από το Δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν, να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους και να τους καταβληθούν δεδουλευμένα, με βάση τον κατώτατο μισθό.
Πάγιες ανάγκες
Παράλληλα, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς αυτά τα παιδιά των 470 ευρώ καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υποκαθιστούν τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Τυχόν απομάκρυνση των stagers θα σηματοδοτήσει φαινόμενα υπολειτουργίας σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε Οργανισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το 15% του προσωπικού του ΙΚΑ –πάνω από 1.500 άτομα– ανήκει σε αυτή την κατηγορία και απασχολείται σε όλες τις υπηρεσίες του ιδρύματος. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Εργατικής Εστίας δεν θα λειτουργούσαν χωρίς τη βοήθεια των εργαζομένων σε προγράμματα stage. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επίσης, σε νευραλγικές θέσεις όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις stage, που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, όπως έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη οι διοικήσεις των νοσοκομείων, «οι νέοι αυτοί δεν κάνουν κατάρτιση, ούτε μαθητεία. Συμμετέχουν στην παραγωγή, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».
Ανοικτή «πληγή»
Το θέμα των stage έχει μετατραπεί σε μία ακόμη μεγάλη και ανοικτή «πληγή» για την ελληνική κοινωνία, την πρώτη «βόμβα» που σκάει στα χέρια των κυβερνώντων.
Από τη μία πλευρά οι χιλιάδες άνεργοι νέοι που διεκδικούν σ’ αυτό το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον μία εργασία με αμοιβή έστω και 500 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επίδομα ανεργίας, όταν θα έλθει η στιγμή να λήξει η σύμβασή τους. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση που προεκλογικά, αλλά και από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησή της ανακοίνωσε την κατάργηση των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας στο Δημόσιο και τη μη ανανέωση των συμβάσεων που πρόκειται να λήξουν, χωρίς όμως να προνοήσει για το μέλλον εκείνων που απασχολούνται.
Για την ιστορία, τα stage ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1996, ενώ έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για τις περιπτώσεις των ατόμων τα οποία παράλληλα με τα stage είχαν και κανονικές δουλειές, με πλήρεις μισθούς και ένσημα. Από τα στοιχείά που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ φαίνεται ότι και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες άτομα τα οποία ξεκίνησαν να απασχολούνται με συμβάσεις stage, οι οποίοι ανανεώνονταν διαρκώς από το 1999.
Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια εργασία στο Δημόσιο, ενώ –όπως υποστηρίζει και η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα– οι ανανεώσεις των συμβάσεων stage μέχρι και σήμερα (πάντως και μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις των φορέων που συμμετείχαν στα Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ). Επιπλέον, η κυβέρνηση φοβάται μήπως το θέμα των stage σταθεί αφορμή για να ανοίξει ολόκληρη η… βεντάλια των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν δίκαιη αντιμετώπιση για το σύνολο των 120.000 απασχολουμένων με «ευέλικτες» μορφές εργασίας, ενώ οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το προσεχές χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από τα ασφαλιστικά ταμεία…
«Απαιτείται εδώ και τώρα μια κοινωνικά δίκαιη λύση»
Τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή των συμβάσεων των συμμετεχόντων σε προγράμματα stage μετά από μακρά χρονική περίοδο συνεχών ανανεώσεων, σε σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητεί με έγγραφη ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στην Κομισιόν ερώτημα για το εάν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησης των εργαζομένων με προγράμματα stage, με βάση τους γενικούς κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου.
Στην ερώτησή του ο κ. Πουπάκης αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, καλεί την Ε.Ε. να λάβει υπ’ όψιν τις αυξημένες ανάγκες για προσωπικό σε ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε συνδυασμό με τη δυσκολία άμεσης πρόσληψης νέου προσωπικού για κάλυψη αυτών των αναγκών, που οδήγησαν στην αξιοποίηση των «stagiers» για εκτεταμένο χρονικό διάστημα σε υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου.
Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχουν στη χώρα μας συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, με σκοπό την παραμονή των νέων σε αυτές τις θέσεις, οι νέοι ασκούν ίδια καθήκοντα με αυτά των μόνιμων υπαλλήλων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες που έχουν τοποθετηθεί και, βέβαια, πως έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία. Μάλιστα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλείται λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης για τους νέους, που προσφέρουν επί μακρόν τις υπηρεσίες τους σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, που μέχρι το καλοκαίρι ήταν γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, ως ευρωβουλευτής, υποστηρίζει πως το θέμα των stage έχει μετατραπεί σε μια ακόμη μεγάλη και ανοικτή «πληγή» για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, κατηγορεί το νέο υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, πως δεν έχει ξεκάθαρη και σαφή θέση για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ο κ. Πουπάκης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των προγραμμάτων stage δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτεί «εδώ και τώρα» μια κοινωνικά δίκαιη λύση, αφού αναφερόμαστε σε άτομα τα οποία επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσα από συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Χωρίς να το δηλώνει δημόσια, δηλαδή, ο κ. Πουπάκης τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης των συγκεκριμένων εργαζόμενων, οι οποίοι ίσως και να ξεπερνούν τους 40.000.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ STAGE
Το νέο προφίλ των stage ξεκινάει από την αλλαγή της ονομασίας τους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αυτοί έχουν περιγραφεί και μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αλλάξουν όνομα, θα ονομαστούν προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και θα εφαρμόζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο άλλωστε ξεκίνησαν. Μάλιστα, η διάρκειά τους θα φθάνει το πολύ σε 9 μήνες.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως πρακτική άσκηση και θα διαρκούν 6 μήνες. Μετά από αίτημα της επιχείρησης, το χρονικό όριο μπορεί να διευρυνθεί έως τους 9 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση τους, οι συμμετέχοντες νέοι θα λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν. Βάσει των σχεδιασμών, τα προγράμματα αυτά θα έχουν ένα καθαρό προφίλ επαγγελματικής κατάρτισης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, με την ιδιαιτερότητα ότι η κατάρτιση αυτή είναι αποκλειστικά «πρακτική» και παρέχεται σε επιχειρήσεις μόνο μία φορά ανά εκπαιδευόμενο.
Έτσι, αποκλείονται τα φαινόμενα συνεχών ανανεώσεων των συμβάσεων που οδήγησαν σε ομηρία χιλιάδες νέους, τα προηγούμενα χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα, η επιδότηση θα δίδεται στον ίδιο τον άνεργο όπως στα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και όχι στην επιχείρηση, όπως συμβαίνει στα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης.
Βασικό στόχο θα έχουν να καλύψουν την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας των ανέργων, κυρίως στην πρώτη προσαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον, καλύπτοντας και το διαπιστωμένο κενό της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα θα τεθούν υπό την εποπτεία ενός ή περισσότερων φορέων εκπαίδευσης-απασχόλησης στο πλαίσιο που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). Ο φορέας είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση, εξειδίκευση και πιστοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον ανάλογα με την ειδικότητα και τον τίτλο σπουδών των συμμετεχόντων.
Στα προγράμματα θα μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, ΤΕΕ Α’ και Β’ κύκλου και οποιασδήποτε βαθμίδας μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, έως 30 ετών. Στους συμμετέχοντες θα προσφέρεται μόνο μια περίοδος πρακτικής άσκησης. Με την ολοκλήρωσή της, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκειά της από τον οικείο εποπτεύοντα φορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου